VİZESİZ SEYAHAT

VİZESİZ GİDİLEBİLEN ÜLKELER

Arkadaşlarım ve çevremdekiler, döviz kurlarından ve vize masraflarında dolayı vizesiz gidilebilen ülkeler hakkında yazı yazmamı istediler. Paramızın değer kaybettiği bu günlerde uygun fiyata gidebileceğimiz yerler neresi biraz inceleyelim bakalım. Kurların tarihi yazının yazıldığı 10.01.2022 olarak göz önüne alınmalı. Ülkeye gitmeden karantina ve covid koşullarını mutlaka kontrol etmelisiniz.

VİZESİZ SEYAHAT NEDİR?

Sahip olunan pasaport ile herhangi bir vize başvurusu ülkeye girişi için pasaportun yeterli olduğu seyahattir. Bu ülkelere giriş yapmak için konsolosluğa gidip, aracı kurumlara para kaptırmaz, evrak toplamakla uğraşmazsınız. Vize için ücret ödeyip bir de ya vize alamazsa korkusu olmadan rahatlıkla sadece biletinizi alarak yolculuk yapabilirsiniz.

AVRUPA VE BALKAN ÜLKELERİ

1.SIRBİSTAN

Sırbistan ülkemizden yurt dışına çıkanların genelde ilk tercihi oluyor ben gibi 🙂 Yaşam tarzı olarak bize yakınlar bence. Türklerin ırkçılığa maruz kaldığı söyleniyor genelde ama biz bir restoran hariç hiç bir yerde böyle bir şeyle karşılaşmadık ve aksine sıcakkanlı insanlardı. Ben böyle şeylerin her ülkede yaşayan ırkçı insanlar tarafından yapılabileceğini düşünüyorum. Belgrad gece hayatı ve kumarhaneleriyle ünlü bir şehir. Gece hayatı biraz 90’ları andırıyor benden söylemesi 🙂 Gitmek için genelde ilkbahar ve yaz tercih edilebilir bulunduğu coğrafya göz önüne alındığında. Ama uygun fiyata gitmek isterseniz bence Mart zamanları da iyi oluyor. 1 Türk lirası 7,5 Sırp dinarı an itibariyle. Benim gittiğim Mart 2017’de 31 Sırp dinarı ediyormuş. 5 yılda paramız 4 kat değer kaybetmiş

BELGRAD – KALEMEGDAN

2. UKRAYNA

Sıra Türklerin en çok merak ettiği ülke olan Ukrayna’da. Herhalde tarihi güzellikleri ve yakınlığı sebebiyle tercih ediliyor diye düşünüyorum. Ukrayna’ya sadece kimlik ile de gidebiliyorsunuz. Pasaport ya da vizeye ihtiyacınız yok J Kiev, Lviv, Odessa en çok ziyaret edilen şehirlerinden.  1 Türk lirası 1,99 Ukrayna grivnası. Tabi ki ilkbahar ve yaz aylarında ziyaret ederseniz daha iyi olur. Ama kar ve soğuk seven biriyseniz kış aylarını da tercih edebilirsiniz.

UKRAYNA

3. KARADAĞ

Balkanların Adriyatik kıyısında yer alan, en güzel sahillere sahip ülkelerden birisidir.  Avrupa birliğine üyelik sürecinde olduğundan yakın zamanda vize gerekebilir. Karadağ’ın başlıca turizm noktaları; Budva, Kotor Körfezi,Tivat, Lovcen, Herceg Novi, Bar ve Podgorica. Karadağ’ın en önemli turizm noktası ise açık ara Kotor Körfezi. Çok fazla gece hayatı bekleyenler hayal kırıklığına uğrayabilir. Zaten ülkenin nüfusu 620bin civarı. Para birimi olarak Euro kullanılıyor. Balkanlardan pahalı Avrupa’dan ucuz olduğunu göz önünde bulundurmalısınız. Balkan ülkesi olduğu için kış ayları buarda da sert olabilir.

KARADAĞ

4. KOSOVA

Kosova, 2008 yılında Sırbistan’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti. Kosova’nın bağımsızlığını tanımayan Sırbistan, bölgeyi kendisine bağlı Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi olarak kabul etmektedir. Kosova yaklaşık olarak 600 yıl kadar Osmanlının hâkimiyetinde kalmış bir ülkedir. Para birimi olarak Euro kullanılmaktadır. Avrupa’daki en genç nüfus buradadır %70’i 35 yaşın altındadır. Avrupa’daki en yüksek işsizlik oranı da bu ülkededir. Uçuşlar ülkemizden Kosova’nın başkenti Priştineye olmaktadır. Sevdiğiniz mevsimlere göre gitme tarihini seçebilirsiniz ama ben maddi olarak uygun olsam sıcak havaları tercih ederim.

PRİŞTİNE

5. BOSNA-HERSEK

En ünlü şehri Saraybosna olan Adriyatik Denizi’ne Neum şehrinin olduğu yerde yalnızca 20 km’lik limansız bir kıyısı bulunan balkan ülkesidir. Boşnak vatandaşlarımızın ülkesidir. 1463 yılında Bosna Krallığının Osmanlı tarafından yıkılmasıyla 19. Yüzyıla kadar Osmanlı hâkimiyetinde kaldı. Yugoslavya’nın dağılmasıyla 1992de bağımsızlıklarını ilan ettiler. 1 Türk lirası 0.12 Bosna-Hersek Markı. İstanbul’dan Saraybosna ve Mostar’a direkt uçuşlar bulunmaktadır. UNESCO’nun Dünya Miras listesinde yer alan Mostar Köprüsü mutlaka görülmelidir. Artık ne zaman gidilebileceği ile ilgili olarak benim tercihimin sıcak havalar olduğu açık açık belli

MOSTAR KÖPRÜSÜ

6. MAKEDONYA   

Balkanlarda denize kıyısı olmayan bir ülkedir. 1991 yılında bağımsızlığını ilan etmiştir. Makedonya gezilecek yerler olarak Üsküp, Ohrid, Struga, Tetova (Kalkandelen), Veles (Köprülü), Ştip (İştip), Gostıvar, Kumanova şehirleri gelmektedir. 1392 yılında Osmanlı hâkimiyetine giren ülke 500 yıl kadar Osmanlılar tarafından yönetilmiştir. Makedonya’nın başkenti Üsküp’e İstanbul’dan direkt uçuşlar bulunmaktadır. 1 Türk lirası 3,94 Makedon dinarıdır.

ÜSKÜP

7. ARNAVUTLUK                 

Arnavutluk’un batıda Adriyatik Denizi ve güneybatıda İyonya Denizi’ne kıyısı vardır. İyonya Denizi ile Adriyatik Denizi arasındaki Otranto Boğazı’nın karşısındaki İtalya’ya uzaklığı 72 km’den daha azdır. Avrupa birliği resmi adayıdır. Üye olmadan vize derdi olmadan gidilmeli. Başkenti Tiran’a direkt uçuşlar bulunmaktadır. Ülkede ılıman iklim hakim olduğundan kışlar ılık ve yağışlı geçmektedir. Arnavutluk 1385 yılında Osmanlılara katılmış fakat 15. Ve 16. yüzyıla kadar İslamlaşmak istemeyen Arnavutlar direnmişler ve sonrasında İtalya’ya gitmişler. 1913 yılında yapılan Bükreş Antlaşmasıyla Osmanlıdan ayrılmıştır. 1 Türk lirası 7,78 Arnavutluk levidir.

TİRAN

TÜRKİYE’DEN VİZE İSTEMEYEN ÜLKELER VE ÜLKELERDE KALIŞ SÜRELERİ

Biraz da bize uzak ya da çok tercih edilmeyen ülkeler ile ilgili kısa bilgilerden oluşan tabloyla durumu özetleyelim. Asya, Afrika ve Amerika Kıtasında Türkiye’den vize istemeyen ülkeler neresi ve buralarda ne kadar süre kalabiliriz?

KITAÜLKEVİZE TİPİSÜREBİLGİ
AfrikaBotsvana Vizesiz90 Gün365 gün içinde 90 günü aşmamak şartıyla.
AfrikaEsvatini (Svaziland)Vizesiz30 Gün 
AfrikaFasVizesiz90 Gün 
AfrikaMauritiusVizesiz30 Gün 
AfrikaSao Tome ve PrincipeVizesiz15 Gün 
AfrikaSeyşellerVizesiz90 Gün 
AfrikaTunusVizesiz90 Gün 
AsyaMalezya Vizesiz90 Gün 
AsyaBruneiVizesiz30 Gün 
AsyaEndonezyaVizesiz30 Gün 
AsyaFilipinlerVizesiz30 Gün 
AsyaFilistinVizesiz30 Gün 
AsyaGüney KoreVizesiz90 Gün 
AsyaHong KongVizesiz90 GünPasaportunuzun 6 ay geçerliliği olması gerekiyor.
Asyaİran Vizesiz90 Gün 
AsyaKatar Vizesiz90 gün 
AsyaKazakistan Vizesiz30 Gün 
AsyaKırgızistanVizesiz90 Gün 
AsyaLübnanVizesiz90 Gün 
AsyaMakao Vizesiz30 GünPasaportunuzun 6 ay geçerliliği olması gerekiyor.
AsyaMoğolistanVizesiz30 Gün 
AsyaÖzbekistanVizesiz30 Gün 
AsyaSingapurVizesiz30 Gün 
AsyaSuriyeVizesiz90 Gün6 ayda 1 kez olmak şartıyla
AsyaTaylandVizesiz30 Gün 
AvrupaMoldovaVizesiz90 Gün19 Şubat 2019 itibari ile sadece kimlikle seyahat edebiliyorsunuz. 180 günde 90 günün aşılmaması gerekiyor.
AvrupaArnavutluk Vizesiz90 Gün 
AvrupaAzerbaycanVizesiz90 Gün 
AvrupaBelarus-Beyaz Rusya Vizesiz30 GünToplam kalış süresi ilk giriş tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde 90 günü geçemez.
AvrupaBosna-Hersek Vizesiz90 Gün180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla.
AvrupaGürcistanVizesiz365 günGürcistan seyahati için yeni kimlik yeterlidir.
AvrupaKKTCVizesiz Pasaportsuz, kimlikle gidilebiliyor. Pasaportunuzda Kıbrıs’a giriş-çıkış damgası varsa Yunanistan’a girişte sıkıntı yaşabilirsiniz. O sebeple kimlikle girmeniz iyi olacaktır.
AvrupaKaradağVizesiz90 Gün 
Avrupa KosovaVizesiz90 Gün180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla.
AvrupaMakedonya Cumhuriyeti Vizesiz90 Gün180 günde 90 günü aşmamak kaydıyla.
AvrupaSırbistan Vizesiz 90 Gün180 günde 90 günü aşmamak kaydıyla.
AvrupaUkrayna Vizesiz90 Gün180 günde 90 günü aşmamak kaydıyla pasaportsuz, yeni çipli kimlik kartı ile giriş yapabiliyorsunuz.
Güney AmerikaArjantinVizesiz90 Gün 
Güney AmerikaBolivya Vizesiz90 Gün 
Güney AmerikaBrezilya Vizesiz90 Gün 
Güney AmerikaEkvador Vizesiz90 Gün 
Güney AmerikaKolombiyaVizesiz90 Gün 
Güney AmerikaParaguayVizesiz  90     Gün180 günde 90 günü aşmamak kaydıyla.
Güney AmerikaPeruVizesiz90 Gün180 günde 90 günü aşmamak kaydıyla.
Güney AmerikaŞiliVizesiz90 Gün 
Güney AmerikaUruguay Vizesiz90 Gün 
Güney AmerikaVenezuelaVizesiz90 Gün 
Kuzey AmerikaAntigua ve Barbuda Vizesiz90 Gün 
Kuzey AmerikaBarbados Vizesiz6 Ay 
Kuzey AmerikaBelizeVizesiz90 Gün 
Kuzey AmerikaDominika Vizesiz21 Gün 
Kuzey AmerikaEl Salvador Vizesiz90 Gün 
Kuzey AmerikaGuatemalaVizesiz90 Gün 
Kuzey AmerikaHonduras Vizesiz90 Gün 
Kuzey AmerikaJamaika Vizesiz90 Gün 
Kuzey AmerikaKosta Rika Vizesiz90 Gün 
Kuzey AmerikaNikaraguaVizesiz90 Gün 
Kuzey AmerikaPanamaVizesiz180 Gün 
Kuzey AmerikaSaint Kitts (Saint Christoper) ve Nevis Adaları Vizesiz90 Gün180 günde 90 günü aşmamak kaydı ile.
Kuzey AmerikaSaint LuciaVizesiz6 Hafta 
Kuzey Amerika  Saint Vincent ve GrenadinlerVizesiz30 Gün 
Kuzey AmerikaTrinidad ve TobagoVizesiz30 Gün 
Kuzey AmerikaTurcs & CaicosVizesiz90 Gün 
OksyanusyaNiueVizesiz30 Gün 
OkyanusyaCook Adaları Vizesiz31 GünTuristik amaçlı seyahat eden ziyaretçiler 6 aya kadar maksimum, 31 günlük periyotlarla kalış sürelerini uzatabiliyor.
OkyanusyaFijiVizesiz90 Gün 
OkyanusyaSamoa Vizesiz90 Gün 
OkyanusyaSolomon AdalarıVizesiz90 Gün 
OkyanusyaTuvaluVizesiz30 Gün 
OkyanusyaVanuatu Vizesiz30 Gün 

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir